en

Risotto z krewetkami

Składniki

* 300 g ryżu do risotta (arborio)
* 300 g surowych krewetek
* 100 ml białego wytrawnego wina
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* pęczek natki pietruszki
* oliwa
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki ugotować w wodzie z białym winem. Odcedzić zachowując wywar, następnie po ostudzeniu obrać.
Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie zeszklić na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się przezroczysta wrzucić ryż. Smażyć do zeszklenia. Podlewać wywarem z krewetek. Gdy ryż spęcznieje dodać krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Podawać.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS