en

Risotto ze szparagami na Spumante

Składniki

350 gryżu na risotto
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
pół dużej cebuli
2 pęczki szparagów
200 ml wytrawnego wina musującego
sól
pieprz
cukier

Sposób przygotowania

Główki szparagów odciąć, z reszty ugotować esencjonalny wywar. Masło stopić na patelni, zeszklić nań drobno pokrojoną cebulę. Dosypać ryż, mieszać, lekko zeszklić. Wlać, mieszając, wino musujące. Ryż musi wchłonąć wino. Wrzucić główki szparagów, dolać esencjonalny wywar ze szparagów. Gotować, aż ryż będzie al dente. Na koniec dodać jeszcze odrobinę wina, trochę świeżego masła, nieco soli, wymieszać. Wyłączyć ogień, przykryć, pozostawić na 2 – 3 minuty.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS