en

Ryba w sosie cydrowym

Składniki

700 gfiletów z białej ryby (dorsz, łupacz)
1 liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
450 ml cydru (jabłecznika)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 ml słodkiej śmietanki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Do rondla wlać większość cydru, zostawiając trochę. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w paski marchewkę, liść laurowy i sok z cytryny, zagotować, soląc do smaku. Dodać pokrojoną w kawałki, oprószoną pieprzem i solą rybę, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. W osobnym naczyniu resztę cydru wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać większość cydru, w którym gotowała się ryba, zagotować sos, dodając śmietankę i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wlać sos na talerze, na to kłaść kawałki ryby obłożone ugotowanymi jarzynami, podawać z ziemniaczanym puree lub młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS