en

Sałatka Liptowska z oscypkiem i korbaczikiem

Składniki

4 oscypki
4 serowe korbacziki (warkoczyki)
mieszanka sałat
1 czerwona papryka
1 pęczek młodej cebulki
1 cebula
8 pomidorków koktajlowych

Sos: 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, sok z 1 cytryny, olej

 

Sposób przygotowania

W misce połączyć musztardę, miód, sok z cytryny, dolewać olej, mieszając aż zrobi się gładka emulsja. W dużej misce wymieszać sałatę, posiekaną w paseczki paprykę, posiekaną młodą cebulkę oraz pokrojoną w półplasterki cebulę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlać sos, wymieszać.
Patelnię rozgrzać, bez tłuszczu usmażyć oscypki.
Sałatę wyłożyć na talerz, dodać oscypki i porwane dłońmi korbacziki, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS