en

Sałatka szwedzka

Składniki


1 główka sałaty lodowej
100 g wędzonego łososia
100 g ugotowanych krewetek
2 langusty
2-3 marynowane buraczki
3-4 pomidorki koktajlowe
1 jajko
pęczek rzeżuchy

Sos
1 łyżka musztardy typu Dijon
1 łyżka miodu
sok z połówki cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
biały pieprz
sól
pęczek koperku

Sposób przygotowania

Do miski wsadzamy  musztardę z miodem, dodajemy sok z cytryny, sól, biały pieprz i mieszamy. Gdy rozpuści się sól wlewamy wąskim strumieniem olej rzepakowy aby uzyskać gładką emulsję. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i całość energicznie mieszamy.
Na dużym talerzu układamy pokrojoną sałatę, na niej plastry łososia, dodajemy krewetki, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, kawałki marynowanych buraczków i polewamy sosem.
W rondelku gotujemy szklankę wody. Na kawałku folii spożywczej kładziemy  rzeżuchę i wybijamy jajko, solimy,  całość zwijamy i wkadamy do gotującej się wody aż jajko się zetnie. Gdy jest gotowe wyjmujemy z folii i kładziemy na sałatę.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS