en

Sałatka z avocado i jogurtem

Składniki

* 200 ml naturalnego jogurtu
* 80 ml pasty sezamowej (tahini)
* 2 łyżeczki mielonego kminu
* szczypta mielonej kolendry
* 1 ząbek czosnku
* łyżka soku z cytryny
* szczypta ostrej papryki w proszku
* 3 dojrzałe avocado
* sól
* pieprz
* garść płatków migdałów
* 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

Avocado przeciąć na pół, wyjąć pestki, obrać i pokroić w plastry, kostkę. Pokrojone włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Odstawić.
Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnie i uprażyć. Rozgnieciony czosnek z solą i pieprzem dokładnie wymieszać z jogurtem, tahini, kuminem, chili i mieloną kolendrą. Avocado wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać prażonymi migdałami oraz polać odrobiną oliwy. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS