en

Sałatka z dzikiego ryżu

Składniki

100 g dzikiego ryżu
1 kolba kukurydzy
1 czerwona papryka
garść suszonej żurawiny
garść suszonych borówek
100 g wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
2-3 pieczarki
1 papryczka chili
1 pęczek natki kolendry
10 pomidorków koktajlowych

sos:
4-5 łyżek octu klonowego lub winnego
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
100 ml oleju

Sposób przygotowania

Ryż zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Kolbę kukurydzy oczyścić, pokroić w duże kawałki, ugotować, odciąć miękkie ziarna. W dużej misce wymieszać ryż ze wszystkimi składnikami pokrojonymi w małe kawałki.
Do innej miski wlać ocet klonowy, posolić, wymieszać aby sól się rozpuściła, dodać syrop klonowy, stopniowo mieszając wlewać olej, aby powstała gładka emulsja. Gotowym sosem zalać składniki w misce i dobrze wymieszać. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS