en

Sałatka z karmelizowanych w syropie gruszek z serem pleśniowym

Składniki

3 gruszki
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oleju
garść mieszanej sałaty
kilka pomidorków koktajlowych
100 ml cydru gruszkowego
100 g sera pleśniowego
płatki cukru klonowego
pieprz

sos:
3 łyżki octu klonowego
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
kilka kropel sosu w typie tabasco
3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni aby przestygły.
Do miseczki wlać ocet klonowy, posolić i dokładnie wymieszać aby sól się rozpuściła. Dodać musztardę, sos tabasco, syrop klonowy, wymieszać. Stopniowo dodawać olej cały czas mieszając aby uzyskać gładką emulsję.
Na talerzu ułożyć umytą i osuszoną sałatę, na niej położyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ułożyć szparagi i całość polać sosem.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać cydr lodowy, dodać gruszki i smażyć do uzyskania karmelu. Ser pokroić w drobne kawałki i dodać do sałaty. Skarmelizowane gruszki ułożyć na sałacie, podlać karmelem i posypać płatkami z cukru klonowego. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS