en

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki

1 opakowanie makaronu ryżowego

Sos sambal belachan
2 papryczki chilli
1 łyżeczka pasty krewetkowej
2 limonki
100 g suszonych krewetek
50 g wiórków kokosowych
3 szalotki
pęczek szczypioru
pęczek kolendry
50 g kiełków sojowych
1 kawałek imbiru
2 łyżeczki cukru palmowego
2 łyżeczki sosu rybnego
1- 2  łyżki  oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Papryczki oczyścić z pestek, pokroić w małe kawałki. Pastę krewetkową rozgrzać na patelni i wraz z chilli utrzeć w moździerzu, dolewając sok z limonki. Przełożyć sos do miski, w której będziemy robili sałatkę. Po kolei  uprażyć na patelni suszone krewetki, wiórki kokosowe, dołożyć do miski. Dodać posiekane szalotkę, kolendrę i szczypior. Cukier rozpuścić w sosie rybnym i wraz z olejem palmowym dodać do całości.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać dokładnie ze składnikami sosu w misce. Sałatkę podawać przybraną cząstkami limonki i czerwonym chilli. 

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS