en

Sałatka z piersią kurczaka a la plancha, ze smażonymi batatami i kiełkami, w sosie vinegrette

Składniki

2 piersi kurze
1 główka sałaty
2 bataty
2 kolorowe papryki
6 plastrów bekonu
2 łyżki harissy
3-4 łyżki oleju
8 pomidorków koktajlowych

sos:
2-3 łyżki octu z schiso
4-5 łyżek oliwy
sól

Sposób przygotowania

 W misce zamarynować piersi kurze w harissie. Umytą i osuszona sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Posmarować patelnię grillowa olejem i upiec piersi  tak aby były chrupiące i jędrne ok. 10- 15 min. Pokroić w podłużne paski. Upiec na grillu bekon i odsączyć go ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlać olej i usmażyć na nim obrane i pokrojone w  talarki bataty. Powinny być rumiane i chrupiące ja chipsy. Odsaczyć je z resztek tłuszczu w ręczniku papierowym.
Oczyszczone papryki pokroić w paseczki.
Przygotować sos vinegrette - do miski wlać ocet, posolić i mieszać tak długo aż sól się rozpuści , na końcu dodać oliwę , wymieszać.
Pokrojone piersi kurze ułożyć na sałacie, dadać paprykę, pomidorki koktajlowe, bekon, całość polać sosem vinegrette, posypać kiełkami, podawać z chipsami batatowymi.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS