en

Salsa piemontese di nociole - piemoncki sos z orzechów laskowych

Składniki

150 g przechów laskowych
3 ząbki czosnku
150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
150 ml śmietanki 30 proc.
100 g świeżo startego parmezanu (plus ser do posypania makaronu)
2 łyżki gorzkiego kakao
1 kileliszek brandy
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól

Sposób przygotowania

Obrane ze skórki orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski.
Posiekać drobno czosnek, dodać razem z pozostałymi składnikami do orzechów. Całość bardzo dokładnie zmiksować.
Ugotowany, gorący makaron, najlepiej cienkie piemonckie wstążki tajarin (tagliatelle) wymieszać w misce razem z sosem i przełożyć na talerz, natychmiast podawać,  posypawszy każdą porcję pozostałym startym parmezanem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS