en

Salsiccie con polenta e ricotta affumicata - kiełbaski z polentą na łóżeczku z kiszonej kapusty i wędzoną ricottą

Składniki

* 8 surowych kiełbasek w typie białej kiełbasy
* 500 g polenty
* 200 g wędzonej ricotty
* 500 g kiszonej kapusty
* 1 liść laurowy
* 500 ml białego wina
* 100 ml octu winnego
* 4 łyżki oliwy
* 2 łyżki masła
* sól * pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości z liściem laurowym i 300 ml wina, podlewając w czasie gotowania wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiełbaski podziurawić widelcem i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie (3 łyżki). Następnie wlać do nich ocet, gdy na mocnym ogniu odparuje, dodać resztę wina, dusić do odparowania płynu.
Ugotowaną i zastygłą polentę pokroić w plastry i zrumienić z obu stron na reszcie oliwy z masłem. Kiełbaski i polentę ułożyć na wyjętej na półmisek kapuście, posypać startą wędzoną ricottą, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS