en

Sardinhas em escabeche - sardynki w zalewie

Składniki

* 16 małych sardynek
* 150 g mąki kukurydzianej
* 2 łyżki pasty pomidorowej
* 1 marchewka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* ¾ szklanki oliwy
* ¾ szklanki octu białego winnego
* 1/3 szklanki wina porto

Sposób przygotowania

Na patelni mocno rozgrzać trzy łyżki oliwy. Sardynki obtoczone w posolonej mące usmażyć na złoty kolor, a następnie wyłożyć na talerz. W rondlu rozgrzać resztę oliwy i dodać do niej pokrojone w półplasterki cebulę i marchewkę, wszystko dusić ok. 3 minut. Następnie dodać pokrojony w plastry czosnek, przykryć na ok. 1 minutę. Dodać pastę pomidorową, wlać ocet i wino, zagotować. Dolać szklankę wody, wkroić połowę natki pietruszki, posolić, gotować do zredukowania sosu. Ryby polać sosem i posypać pietruszką. Podawać na ciepło lub zimno.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS