en

Sarma - gołąbki w liściach kiszonej kapusty

Składniki

* 1 duża główka kiszonej kapusty
* 1 duża cebula
* 100 g surowego wędzonego boczku
* 500 g surowego mieszanego mięsa (wołowina, wieprzowina)
* 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
* 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
* kilka kawałków wędzonego mięsa (np. żeberka)
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni przesmażyć drobno pokrojony boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Wymieszać w misce z ryżem i mięsem, doprawić farsz papryką, solą i pieprzem. Kapustę obrać z liści (jeśli są twarde, zblanszować je we wrzątku), zawijać gołąbki, układając je ciasno w garnku, przekładając je czasem kawałkami wędzonego mięsa. Zalać wodą i gotować na małym ogniu lub piec pod przykryciem ok. 3 godz., czasami delikatnie wstząsając naczyniem, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS