en

Sarmale

Składniki

* kilkadziesiąt liści winogron z zalewy
* kilkanaście liści białej kapusty
* 300 g ugotowanego na półtwardo ryż
* 500 g drobno posiekanej wieprzowiny (karczek)
* 1 marchewka
* 2 cebule
* 1 pęczek koperku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 3 łyżki masła
* kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
* 2 liście laurowe
* 1 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Liście kapusty blanszować 2-3 min. we wrzątku, podzielić na kawałki równe wielkością liściom winogron. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić dodać mięso i startą marchewkę, dusić ok. 5 min. na mocnym ogniu, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy nieco przestygnie, wymieszać z ryżem, posiekanym koperkiem i natką. Ten farsz kłaść w liście winogron i kapusty i zawijać ciasno małe gołąbki. W rondlu ułżożyć na dnie liście laurowe i pieprz, ciasno warstwami układać sarmale, zalać gorącym bulionem, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na minimum 40 min.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS