en

Soczewica duszona w przyprawach

Składniki

800 g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 łyżeczki kurkumy w proszku
2 świeże zielone papryczki chili
2 świeże pomidory
1 łyżka oleju z ziaren gorczycy lub klarowanego masła
2 ząbki czosnku
2 suszone czerwone papryczki chili
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion gorczycy
kilka suszonych liści curry
pęczek natki kolendry
sól

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy będzie prawie miękka, dołożyć pokrojoną w plasterki cebulę, dosypać kurkumę, dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wetrzeć na tarce pomidory. Całość gotować dalej tak długo, aż soczewica częściowo się rozpadnie , a woda wyparuje. Posolić, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokruszone suszone papryczki i liście curry, kmin i  gorczycę, smażyć mieszając kilkadziesiąt sekund. Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać posiekaną natkę kolendry, wymieszać, podawać z ryżem dekorując soczewicę plastrami zrumienionej  cebuli.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS