en

Sofrito - wołowina w sosie czosnkowym

Składniki

4 plastry wołowiny
200 g maki pszennej
sól
pieprz
oliwa do smażenia
6 ząbków czosnku
pęczek pietruszki
100 ml octu
100 ml wody
100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Mąkę posolić i popieprzyć. Opanierować plastry mięsa, nadmiar maki strzepnąć. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć szybko mięso ( ok. 2 min. z każdej strony). Pozostawić mięso na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i pietruszkę. Podlać octem i wodą. Dusić tak długo aż sos zgęstnieje. Dolać białe wino i ponownie dusić ok. 10 min.
Podawać na ciepło z ziemniaczanym purée.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS