en

Solo millo de cerdo Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z sałatą

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
4 łyżki wytrawnego sherry
sól

1 pomarańcza
1 awokado
1 czerwona cebula
1 sałata rzymska

sos
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
100 ml oliwy
sól
1 łyżeczka miodu (z awokado)

Sposób przygotowania

Oczyszczone z błon mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty ( bez soli). Odstawić na min. 40 min. w chłodne miejsce. Nadziać na  patyczki do szaszłyków, posolić, piec na ruszcie lub smażyć na patelni z oliwą tak by mięso było różowe ale nie krwiste. Podawać na ciepło z sałatą.

Sok z cytrusów przelać do miski, posolić, wymieszać aż sól się rozpuści. Cały czas mieszając wlewać oliwę by powstała gładka emulsja. Dodać miód, wymieszać. Do dużej miski włożyć obraną ze skórki i białych części pokrojoną pomarańczę, obrane i pokrojone w kawałki awokado,  pokrojoną w półplasterki cebulę, podartą lub pokrojoną sałatę. Polać sosem. Wymieszać sałatę z sosem. Wyłożyć sałatę na talerz, podawać z szaszłykami.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS