en

Solomillo de cerdo a la Sevillana Polędwiczka wieprzowa na sposób sewilski

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
sól morska
1 łyżeczka mielonej hiszpańskiej papryki w proszku
8 łyżek oliwy
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 pomidory
3 ząbki czosnku
100 ml wina manzanilla

Sposób przygotowania

Z polędwiczki wyciąć środkową część, oczyścić ją z błon, posolić i oprószyć papryką w proszku. Przesmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Cebulę, papryki i wyfiletowane z pestek pomidory pokroić w drobną kostkę. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, papryki oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusić ok. 5 min. podlewając winem. Włożyć mięso do sosu, nakryć patelnię pokrywką i dusić ok. 3-4 min. Ponownie wyjąć polędwiczkę, odłożyć aby odpoczęło, do sosu dodać pomidory, wymieszać. Na talerz nałożyć sos, na nim pokrojoną w małe plasterki polędwiczkę.
Podawać np. z oliwkami nadziewanymi anchovis i papryką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS