en

Sour fish curry Kwaśne curry rybne

Składniki

4 filety rybne
sól
2 kawałki kurkumy
3 małe szalotki
1 łyżeczka pasty krewetkowej
2 papryczki chilli
3 łyżki oleju
4 łyżki pasty z tamaryndowca
100 ml wody
200 ml mleka kokosowego
1 trawka cytrynowa
4 małe bakłażany
2 małe pomidory
2 łyżeczki cukru palmowego

Sposób przygotowania

W moździerzu utrzeć na pastę kurkumę, szalotki, pastę krewetkową, chilli i czosnek. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pastę, dodać pastę z tamaryndowca, podlać wodą i mlekiem kokosowym. Trawkę cytrynową obrać, zmiażdżyć nożem, bakłażany pozbawić ogonków, przekroić na pół i dodać z trawką na patelnię. Gotować ok. 5 min. Pod koniec dołożyć rybę i pokrojone w ćwiartki pomidory, gotować kilka minut. Dosłodzić do smaku cukrem palmowy, podawać curry przybrane paseczkami chilli.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS