en

Spaghetti con vongole - spaghetti z małżami sercówkami

Składniki

* 300 g mięsa z małży sercówek
* 4 łyżki oliwy
* 2 ząbki czosnku
* 1 suszone peperoncino (ostra papryczka)
* natka pietruszki
* 200 ml białego wina
* 400 g makaronu spaghetti
* 10 pomidorków koktajlowych
* sól * pieprz

Sposób przygotowania

Drobno posiekany czosnek wrzucić na słabo rozgrzaną oliwę. Po ok. 1 minucie wkruszyć peperoncino. Gdy oliwa się nagrzeje dodać na patelnię mięso sercówek, dusić razem ok. 1 minuty. Następnie wlać wino, dusić kolejne 4-5 minut. Gdy większość płynu odparuje, dodać posiekaną natkę pietruszki, dusić kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlewając nieco winem, dodając po koniec przekrojone na pół pomidorki. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany al dente makaron wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS