en

Spargel holsteiner meer - Szparagi po holsztyńsku

Składniki

pęczek białych szparagów
łyżka mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka
200 g żółtego sera (ementaler)
2 żółtka
szczypta cukru
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
kilka plastrów wędzonej surowej szynki

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła i szczypty cukru. W rondlu rozgrzać masło i dosypać mąkę. Po chwili ściągnąć z ognia i dolać mleko ciągle mieszając. Rondel postawić znowu na ogniu, dosypać do niego starty żółty ser, mieszając zagotować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i ew. solą. Następnie ściągnąć z ognia i dodać żółtka. Wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi i ziemniaki. Podawać polane sosem serowym i roztopionym masłem, ewentualnie z plastrami szynki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS