en

Srdele na saor - sardynki marynowane

Składniki

1/2 kg sardynek
200 g mąki krupczatki
200 ml oliwy

Marynata:
200 ml wina
200 ml octu winnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1-2 gałązki rozmarynu
2-3 liście laurowe
garść orzeszków piniowych
pęczek pietruszki
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania

Oczyszczone sardynki opanierować w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć ryby na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni.
Na oczyszczoną patelnię wlać wino, ocet i dodać posiekaną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Gotować ok. 10 min. Gdy cebula zmięknie dodać rozmaryn, liście laurowe oraz orzeszki piniowe. Całość posolić, popieprzyć i na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki. Ostudzoną marynatą zalać usmażone ryby. Marynować w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS