en

Steak with claret and anchovis - z czerwonym winem i sardelami

Składniki

* 4 steki wołowe
* 25 g masła
* 4 fileciki sardeli (anchois)
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* 100 ml czerwonego wina (Bordeaux)
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Steki oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać masło, smażyć steki na mocnym ogniu ok. 2-3 min. z każdej strony. Mięso odłożyć na gorący półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, na patelnię wlać wino, fileciki z sardeli oraz musztardę, gotować ok. 3 min., aż sos się zredukuje i zgęstnieje, ewentualnie doprawić go pieprzem (bez soli, anchois jest słone). Podawać steki polane sosem wraz z ziemniaczanym puree.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS