en

Stek po gaelicku

Składniki

1 stek z polędwicy wołowej
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
1 cebula
kieliszek whiskey
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na niewielkim ogniu, aż się zeszkli, lecz nie zrumieni. Przesunąć cebulę na brzeg naczynia, zwiększyć ogień, położyć na patelni stek, smażyć mięso z obu stron na mocnym ogniu ok. 3 -4 min. z każdej strony (jeśli stek ma być różowy w środku, jeśli ma być lepiej wysmażony, to dłużej), doprawiając mięso solą i pieprzem. Wlać na patelnię whiskey, podpalić, gdy zgaśnie, wlać śmietanę, zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczanym puree, posypawszy wszystko posiekaną cebulką dymką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS