en

Stek z zielonym pieprzem i porto

Składniki

* 1 kg polędwicy wołowej
* 1 cebula
* ½ szklanki białego porto
* 1/3 szklanki czerwonego słodkiego porto
* 100 ml śmietanki
* 4-6 łyżek oliwy
* sól
* pieprz (mieszanka czarnego z zielonym)

Sposób przygotowania

Mięso z obu stron posolić i popieprzyć dwoma rodzajami pieprzu. Na patelni rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć na niej mięso z obu stron. Ściągnąć polędwicę z patelni, cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na oliwie z mięsa. Dolać białego porto, następnie czerwonego, wszystko wymieszać, dolać śmietankę, gotować do zredukowania sosu. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, doprawić pieprzem, a następnie polać sosem. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS