en

Supremum z dorsza z ziemniakami w oliwie

Składniki

* 300 g fileta z dorsza
* mąka
* czosnek
* ziemniaki
* marchewka
* pietruszka
* rzepa
* por
* szpinak
* oliwa
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Dorsza pokroić na cztery kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z trzema ząbkami czosnku.Surowe ziemniaki pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać oliwą, posolić, dodać poszatkowany czosnek i pietruszkę. Przykryć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 30 minut.Marchew, rzepę i pora pokroić w bardzo cienkie plasterki i uprażyć na głębokim oleju razem ze szpinakiem. Odcedzić zostawić do wyschnięcia.Dorsza ułożyć na łóżeczku z ziemniaków i przyozdobić uprażonymi warzywami. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS