en

Swahili seafood masala

Składniki

100 g  świeżego tuńczyka
150 g kalmarów
150 g krewetek
2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
1 czerwona cebula
3-4 ziarna kardamonu
szczypta grubo tłuczonego czarnego pieprzu
1 laska cynamonu
10 ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masali
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chili
2 pomidory
150 ml mleka kosowego
sól
2 limonki

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją, dodać ziarna kardamonu, pieprzu, cynamon, kmin i garam masalę, chwilę prażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i starty imbir, po chwili dołożyć oczyszczone krewetki, pokrojone w kostkę kalmary oraz tuńczyka i papryczkę chili, dołożyć pokrojone w kostke pomidory. Całość podlać mleczkiem kokosowym gotować ok. 10 min., dodając pod koniec wyciśnięty sok z limonek.
Podawać z ryżem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS