en

Szakszuka

Składniki

* 6 pomidorów
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 1 chili
* 4 jajka
* 1/2 łyżeczki kuminu
* 2 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
* 2 łyżki oliwy
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę papryki pokroić w okrągłe plastry (do przyozdobienia), a połowę w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie poszatkowany czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę chili. Wszystko podsmażyć. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnie. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka.Podawać przybrane plastrami papryki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS