en

Szekely kaposzta - kapusta po szeklersku

Składniki

500 g wieprzowiny b/k
1 kg kapusty kiszonej
200g wędzonej słoniny
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
200 ml wody
1 łyżeczka kminku
150 ml śmietany

Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dadać posiekaną cebulę.
Gdy cebula zeszkli się dodać słodką i ostrą paprykę, wymieszać, podlać odrobiną wody.  Dołożyć pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę, gdy się poddusi dodać kapustę, posiekany czosnek, doprawić kminkiem i podlać wodą.  Całość gotować ok. 1,5 godz. Podawać z kleksem śmietany.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS