en

SZKETO - potrawka z jagnięciny

Składniki

  3 pęczki natki
  1 cebula
  1 marchew
  400g jagnięciny, koźliny lub cielęciny
  3 ząbki czosnku
  1 łyżka mąki
  1 łyżka papryki w proszku
  1 łyżeczka suszonych warzyw
  sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i marchewkę zetrzeć na grubej tarce i poddusić na oleju. Dodać mięso pokrojone w kostkę. Zwiększyć ogień i podsmażyć. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać posiekaną natkę, rozgnieciony czosnek i suszone warzywa. Na osobnej patelni zrobić brązową zasmażkę: mąkę zmieszać z olejem i podgrzewać do zgęstnienia i zrumienienia. Na koniec dodać łyżkę słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Szketo podawać z pieczywem i zsiadłym mlekiem, jogurtem lub maślanką.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS