en

Tagliolini z ziemniakami i szpekiem

Składniki

500g świeżego makaronu tagliolini
3 łyżki masła
1 ziemniak
3 – 4 plastry szpeku
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy extra virgin. Wrzucić pokrojony w paseczki szpek. Ziemniaki, uprzednio ugotowane w mundurkach, schłodzić, obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do szpeku. Wymieszać, dusić 2 – 3 minuty. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, popieprzyć. Ziemniaki nie powinny się zrumienić, a tylko przejść smakiem szpeku.

Zagotować wodę i ugotować makaron. Powinien być al dente.

Sos na patelni podgrzać, dołożyć do niego świeżą porcję masła. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na wierzchu położyć kawałki szpeku.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS