en

Tatar ze śledzia - matjasa

Składniki


2 śledzie typu matjas
8 anchovis
1 żółtko
2-3 korniszony
2 łyżki kaparów
2 marynowane buraczki
2 szalotki
pęczek szczypiorku

Sos
1 łyżka musztardy typu Dijon
1 łyżka słodkiej musztardy
1 cytryna
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta cukru
biały pieprz
pęczek koperku

Sposób przygotowania

W misce mieszamy obie musztardy wraz z sokiem z cytryny, dodajemy sos sojowy, sos Worcestershire oraz cukier tak aby uzyskać gładką masę. Gdy cukier się rozpuści stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Mieszamy aż sos uzyska konsystencję emulsji, na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.
Połowę sosu mieszamy z posiekanym w kostkę śledziem i anchovis.
Na talerzu ustwić formę, wsadzić do niej masę śledziową, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i zrobić na środku wgłębienie, w nim położyć żółtko.
Zdjąć formę. Przybrać całość drobno posiekaną szalotką, kaparami, korniszonami, marynowanymi buraczkami, musztardą.
Podawać z ciemnym chlebem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS