en

Tavcze - gravcze

Składniki

  500g białej fasoli
  2 cebule
  3 marchewki
  3 duże pomidory
  2 świeże papryki
  2 świeże czuszki
  3 łyżki oleju
  3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  2 liście laurowe
  sól, pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć przez noc, odlać wodę, ponownie zalać wodą, zagotować, jeszcze raz odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości soląc dopiero pod koniec gotowania.
Ugotowaną fasolę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać odrobiną wody z gotowania, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć paprykę i czuszki w całości, a pomidory pokrojone w plastry. Piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS