en

Tocana

Składniki

200 mg wieprzowiny bez kości (schab)
gałązka świeżego estragonu
2 łyżki oleju
1 cebula
150 ml białego wina
100 ml octu
2-3 gałązki marynowanego estragonu
100 ml śmietany
3 żółtka

Sposób przygotowania

Wieprzowinę natrzeć suszonym estragonem i zostawić w lodówce na ok. 2 godz.
Następnie pokroić ją w paski i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli wlać białe wino.
Dusić ok. 15 min. aż wino wyparuje. Dodać ocet i gałązki marynowanego estragonu.
Dodać śmietanę i wymieszać. Żółtka rozprowadzić gorącym sosem i dodać do mięsa.
Całość podawać z mamałygą.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS