en

Tonno a la catalana Tuńczyk po Katalońsku

Składniki

2 plastry świeżego tuńczyka
100 ml oliwy
1 duża czerwona cebula
2 kolorowe papryki
3 ostre suszone papryczki peperoncini
1 pęczek pietruszki
3 ziemniaki
200 ml wina białego

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać większość oliwy i udusić na niej pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić w słupki, dodać do cebuli. Wymieszać, dusić razem, dodać pokruszone peperoncini i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i wymieszać z zawartością patelni. Podlać winem, posolić i dusić ok. 15 min. Gdy jarzyny będą miękkie ułożyć na patelni tuńczyka, obłożyć go jarzynami i dusić razem ok. 5 min. Powinien być różowy w środku.
Podawać na ciepło polane oliwą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS