en

Tortilla del Sacromonte

Składniki

7 jajek
4 jądra jagnięce lub baranie
2 wołowe kości szpikowe
2 móżdżki jagnięce
1 gałązka tymianku
sok z 1 cytryny
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kości szpikowe ugotować lub upiec. Wyjąć szpik, posiekać. Jądra oczyścić z błon, opanierować w 1 jajku i mące, usmażyć na oliwie z obu stron, posiekać. Móżdżek gotować kilka minut w wodzie z cytryną i tymiankiem, obrać z błon, posiekać.
6 jajek ubić w misce, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć. Smażyć z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie. Podawać na ciepło lub zimno przybrane paskami pieczonej, marynowanej papryki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS