en

Tropikalne fish&chips w stylu zanzibarskim

Składniki

2 rybne filety
2 limonki
sól
olej do smażenia

Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 łyżki masali rybnej
200 ml piwa
2 jajka
sól

Sposób przygotowania

Filety pokroić na duże kawałki, posolić i skropić sokiem z limonek.
Do miski wsypać mąkę, dodać masalę rybną, sól i piwo. Jajak rozbić, odzielić żółtka od białek,  żółtka dodać do miski. Wymieszać ciasto bardzo dokładnie aby nie było grudek.
Białka posolić i ubić na pianę, delikatnie dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Rybę opanierować w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie rumiana wyjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS