en

Trotta alla griglia con broccoli di Santa Massenza Pstrąg z białymi brokułami

Składniki

1 pstrąg
kilka listków szałwii
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 brokuł
200 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki
4 łyżki startego sera
sól
pieprz
pomidorki do przybrania

Sposób przygotowania

Brokuły pokroić. Szalotkę i czosnek posiekać, dusić na maśle. Dorzucić brokuły, dusić razem do miękkości.
Szałwię posiekać, wymieszać z solą morską, natrzeć tym pstrąga w środku i na zewnątrz. Niech trochę poleży. Polać go oliwą.
Ser zetrzeć. Płytę rusztu posmarować i nagrzać. Położyć pstrąga, piec z obu stron.
Brokuły zmiksować na puree, wstawić znowu na ogień, wlać słodką śmietankę, zagotować. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wsypać starty ser, wymieszać. Upieczonego pstrąga ułożyć na półmisku, polać oliwą. Masę brokułową wyłożyć na talerz (najlepiej przy pomocy foremki w kształcie pierścienia). Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS