en

Tuńczyk w sosie curry

Składniki

300 g  świeżego tuńczyka
3 limonki
3 łyżki oleju palmowego
1 duża czerwona cebula
kawałek świeżego imbiru
3-4 ziarna kardamonu
3-4 ziarna anyżu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka rybnej masali
szczypta mielonego kminu rzymskiego
1 papryczka chili
3 pomidory lub 150 ml pomodorowej pulpy
5-6 szt okry
400 ml wody
4-5 łyżek mleka kosowego w proszku lub 400 ml mleka kokosowego z puszki
2 limonki
1 limonka typu kaffir
sól
świeże liście kolendry
świeże liście mięty

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej palmowy, dodać do niego posiekaną w drobne ćwiartki czerwoną cebulę. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce  i wraz z ziarnami kardamonu, anyżu i laską kory cynamonu dodać do cebuli. Całość energicznie wymieszać,  przesmażyć na silnym ogniu, uważając aby nie przypalić cebuli.  Dodać rybną masalę, mielony kmin i posiekaną chili. Pomidory przekroić na połówki i zetrzeć, dodając miąższ na patelnię, okrę pokroić w kawałki, dodać do całości. Podlać wodą, gotować ok. 10 min. Gdy jarzyny zmiękną dodać pokrojonego w kostkę, zamarynowanego w soku z limonek tuńczyka. Zagęścić mlekiem kokosowym. Limonkę typu kaffir umyć i zetrzeć jej skórkę do potrawy. Posolić. Podawać z liśćmi świeżej kolendry i mięty.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS