en

Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami

Składniki

1 filet z tuńczyka
5 łyżek oliwy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów z zalewy
1 duży pomidor
2 łyżki oliwek bez pestek
pęczek pietruszki
2 gałązki kopru włoskiego
200 ml białego wytrawnego wina
morska sól

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w półplasterki cebulę. Czosnek i pietruszkę posiekać drobno i dołożyć na patelnię. Dusić. Kapary odcedzić z zalewy i dodać do sosu wraz z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojonymi w plasterki oliwkami. Całość podlać winem, posolić, dusić ok. 10 min. aż warzywa będą miękkie. Tuńczyka posolić z obu stron, ułożyć na środku patelni, obłożyć jarzynowym sosem, nie odwracać na drugą stronę. Całość posypać gałązkami kopru włoskiego, dusić ok. 10 min. Podawać na gorąco, podlewając danie świeżą oliwą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS