en

Vitello Tonnato - cielęcina w sosie z tuńczyka

Składniki

700 g cielęciny ( z udźca)
5-6 łyżek oliwy
500 ml wytrawnego białego wina
2 liście laurowe
2 łodygi selera naciwego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos:
2 żółtka,
200 ml oleju słonecznikowego
sok z 1 cytryny
2 drobno posiekane filety z sardeli (anchois)
100 g tuńczyka w oleju
2 łyżki kaparów

Sposób przygotowania

W rondlu mocno obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy.Posolić i doprawić pieprzem podlać białym winem. Dodać liście laurowe, seler naciowy oraz czosnek i dusić około 50 min.na średnim ogniu. Ostudzić.
Do żółtek w misce powoli wlewać olej, cały czas mieszając, początkowo mała strużką, potem wiekszą, aż powstanie majonez. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Do tak przygotowanego sosu dodać tuńczyka, posiekane kapary i filety z sardeli.
Całość zmiksować, posolić do smaku.
Zimne mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i posmarować sosem.
Można przybrać całość całymi kaparami i sproszkowaną słodką papryką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS