en

Wegetariańskie curry z okrą

Składniki

2 łyżki oleju kokosowego
kawałek kory cynamonu
3-4 goździki
1 czerwona cebula
2 zielone papryczki chili
kilka liści curry
kawałek imbiru wielkości kciuka
100 g zielonej fasolki
100 g okry
mały kalafior
100 g zielonego groszku (mrożonego)
500 ml mleczka kokosowego
pęczek natki kolendry
sól

Sposób przygotowania

W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokruszony cynamon i kilka goździków, smażyć kilkadziesiąt sekund. Dodać pokrojoną w łódki cebulę i smażyć do zeszklenia. Dołożyć nacięte wzdłuż chili, liście curry, drobno posiekany lub starty imbir, smażyć chwilę mieszając, dodać okrę i fasolke pokrojone na mniejsze kawałki oraz kalafiora podzielonego na różyczki, podlać niewielką ilością wody i gotować aż jarzyny zmiekną, lecz pozostaną jędrne. Dodać zielony groszek, wlać mleczko kokosowe, zagotować, trzymać na ogniu 2-3 min., psolić do smaku i podawać z ryżem przybrawszy natką kolendry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS