en

Welsh Rarebit, czyli walijski rzadki kąsek

Składniki

200 ml brytyjskiego piwa typu bitter
1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku
½ łyżeczki sosu worcestershire
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
100 ml mleka
2 żółtka
200 g startego cheddara
4 kromki ciemnego chleba tostowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Piwo wlać do garnka, dodać musztardę w proszku i kilka kropel sosu worcestershire. Sos zredukować o połowę.

W drugim garnku rozpuścić masło, a następnie ciągle mieszając dodać mąkę i mleko. Mieszać do rozbicia ewentualnych gródek. Zawartość obu garnków połączyć i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia, dodać starty ser, dodać do garnka, mieszać do całkowitego rozpuszczenia sera. Następnie dodać dwa żółtka, przemieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć masę na kromkach chleba i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7 – 8 minut.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS