en

Wołowina po chińsku w sosie ostrygowym

Składniki

1 stek wołowy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
0,5 kg chińskich grzybów
6 łyżek sosu ostrygowego
kilka ziaren pieprzu
szczypta cukru
pęczek szczypioru lub zielonej cebulki

Sposób przygotowania

Stek wołowy pokroić w cieniutkie plasterki. Zamarynować mięso w sosie sojowym, dodać mąkę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki  na co najmniej pół godziny. Na patelnię wlać olej, mocno go rozgrzać i przesmażyć mięso. Gdy będzie gotowe zdjąć mięso z patelni, wlać ponownie olej, dodać posiekane czosnek i imbir oraz grzyby, smażyć minutę. Dołożyć przesmażone mięso i podlać sosem ostrygowym. Dusić ok. 5 min. Doprawić roztartym pieprzem, cukrem, posiekanym szczypiorem. Wymieszać dokładnie, podawać przybrane paseczkami chilli.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS