en

Zitounia - jagnięcina w sosie z oliwkami

Składniki

800g jagnięciny
100 ml oliwy
kilkanaścir ziaren kolendry
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka harissy
200 ml wody
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
garść zielonych oliwek z pestkami
100 ml octu winnego

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną w rondlu oliwę dodać pokrojną w drobną kostkę jagnięcinę oraz zmielone ziarna kolendry. Całość wymieszać i przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Dusić kilka minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, wymieszać, podlać wodą i dusić ok. 30 min.
Dodać paprykę w proszku, sól, pieprz. Nakłuć oliwki widelcem, dorzucić do rondla, dusić kolejne 15 min. Na koniec wlać ocet winny, przemieszać, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS