en

Zupa curry

Składniki

kuleczki: 
250 gr mąki grochowej - besan
łyżka masła Ghee
sól 

zupa:  
½ l maślanki
2 łyżki mączki grochowej – besan
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuleczek kolendry
łyżeczka kminu
1 liść laurowy
1 suszona papryczka chilli
łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw)
2 łyżki masła ghee
sól

Sposób przygotowania

Mączkę besan wymieszać w proporcji 1 do 1 z wodą i szczyptą soli do uzyskania jednolitej konsystencji. Z uzyskanego ciasta uformować dłońmi kluseczki i wrzucić je na rozgrzane  masło ghee. Usmażyć na złoto. Następnie na rozgrzane masło ghee wrzucić przyprawy: kurkumę, kolendrę, kmin, liść laurowy, suszone chilli. Podsmażyć.  Maślankę wymieszać z mączka besan i wodą, wlać do garnka z podsmażonymi przyprawami. Gotować ok. 30 minut. W miarę potrzeb podlewać wodą w trakcie gotowania. Pod koniec gotowania dodać sól do smaku, przyprawę garam masala i wcześniej przygotowane kuleczki. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS