en

Zupa-krem z kalafiorów po bremeńsku

Składniki

1 mały kalafior
3 ziemniaki typ Augusta
250 ml bulionu rybnego (fondu)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
100 g ugotowanych krewetek
100 ml śmietanki kremówki
2 gałązki świeżego koperku

Sposób przygotowania

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Mniejszą ich część wyjąć jeszcze kiedy będą jędrne. Odłożyć. Do pozostałych kawałków kalafiora dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion rybny. Gotować aż jarzyny zmiękną. Posolić, popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Całość zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim krewetki. W misce ubić śmietankę. Do zmiksowanego kremu dodać pozostałe różyczki kalafiora.
Krem podawać z kleksem bitej śmietany, krewetkami, przybrany gałązką koperku.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS