en

Zupa krem z kaszy jęczmiennej doprawiana śmietaną i irlandzką whiskey

Składniki

1 łyżka oleju roslinnego
300 g bekonu
2 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
pęczek natki pietruszki
1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęcaku)
2,5 l bulionu wołowego
1 łyżka octu z czerwonego wina
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki whiskey

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną. Liść laurowy i gałązkę natki pietruszki owinąć w gazę i zawiązać kuchenną nitką, robią tzw. bouquet garni. Dodać kaszę do garnka, wlać bulion, dodać bouquet garni, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 45 min., aż kasza zmięknie.
Zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z bouquet garni, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać cały ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS