en

Zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi

Składniki

1 l bulionu z kurczaka
200 ml mleka
2 łyżki drobnej owsianki
2 łyżki masła
4 duże pory
100 ml słodkiej śmietanki 18 proc. (ewentualnie)
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 surowe kiełbaski wieprzowe

Sposób przygotowania

W garnku zagotować bulion z mlekiem, wsypać owsiankę i trzymać na małym ogniu. W osobnym naczyniu rozgrzać masło, dodać oczyszczone, pokrojone w grube plastry pory i dusić na małym ogniu, aż częściowo zmiękną. Dodać do zupy, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Dodać śmietankę (nie jest to konieczne), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować. Osobno usmażyć kiełbaski na patelni grillowej, pokroić w plastry, nałożyć je do talerzy, wlać porcje zupy, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS